je ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Geneza wegetarianizmu
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji mięsa i tłuszczu zwierzęcego zwana dietą jarską lub wegetariańską rozwinęła się w Indiach około 2 tysiące lat temu. Dziś przepisy wegetariańskie masowo stosowane są w kuchniach na całym świecie. Dużo osób interesuje też kuchnia wegańska i wciąż poszukiwane są przepisy wegańskie. Lecz kuchnia wegańska nie jest tak popularna, jak ta wegetariańska. Może i dobrze, bo kuchnia wegańska nie jest dla każdego. Natomiast kuchnię wegetariańska może stosować każdy człowiek.
Kuchnia wegańska jest tak ważna że
Sposób odżywiania jest jednym z podstawowych elementów decydujących o naszym zdrowiu lub jego braku. Odżywianie jest stylem życia promującym jakąś dietę. Może to być dieta mięsna lub bezmięsna. Przepisy na dania mięsne i przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie są dziś pilnie poszukiwane. Kuchnia wegańska jest tak ważna, że w 1944 roku w Wielkiej Brytanii zostało założone przez Donalda Watsona Towarzystwo Wegańskie, w celu zjednoczenia wegetarian, czyli ludzi, którzy nie spożywali produktów odzwierzęcych.